Binnen het Agrarische Erfgoed – boerderijen en landerijen, machines, het leven op de boerderij, de geschiedenis van ons voedsel – is ons Levend Erfgoed een logische en cruciale bouwsteen. Oorspronkelijke rassen, gewassen en de bijbehorende gebruiken worden gekoesterd en behouden door vele initiatieven en particulieren. En bijvoorbeeld culinaire initiatieven zoeken niet alleen naar het oorspronkelijke gebruik, maar ook naar nieuwe toepassingen.

We zijn kortom met velen, we hebben een duidelijke rol, maar we hebben (nog) niet één stem naar overheden en belangenorganisaties. Kunnen we dat wel organiseren? De samenwerking zoeken?
Deze ‘netwerkdag levend erfgoed’ (en dus ook culinair erfgoed) staat in het teken van een verkenning naar samenwerking. En wij denken: Tijd om de krachten te bundelen, want daar worden we allemaal beter van.

Vrijdag 16 mei 13.30 u-16.30 u (inloop vanaf 13.00 uur)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – Smallepad 5 , 3811 MG Amersfoort

Doel van deze bijeenkomst: kennismaking en inventariseren van gemeenschappelijke behoeften, en verbinden van professionals in het werkveld van levend erfgoed.

Dagvoorzitter is cabaretière, actrice en presentatrice Irene van der Aart

De volgende gastsprekers belichten hun rol in het behoud van levend erfgoed:

  • Karel Loeff (directeur van erfgoedvereniging Bond Heemschut) neemt ons mee in de kansen van verbinden
  • Peter Brul ‘Boekweit, 5 eeuwen volksvoedsel en nu weer modern’
  • Monique Verstraten (directeur Natuurcentrum Arnhem) legt uit hoe middels projecten rondom erfgoedrassen en gewassen op en rondom de stadsboerderijen wordt bijdragen aan de bewustwording en beleving van de waarde van levend erfgoed.
  • Nonja Remijn (Stichting Zeldzame Huisdierrassen), Mira Schoon (Centrum voor Genetische bronnen Nederland dier), Lana de Bruijn (Centrum voor Genetische bronnen Nederland plant) nemen ons mee in hun missie ‘use it or loose it’ en gaan in op behoud en waardering van Nederlandse erfgoedrassen.
  • Stella Bronwasser (Slow Food Nederland) ‘Waarom de Ark van Smaak overbodig zou moeten zijn’.

Slow Food Professional en cateraar Jeroen van Nijnatten verzorgt enkele hapjes met producten uit de Ark van de Smaak.

Met een aantal interactieve onderdelen verkennen we het totale veld van levend erfgoed en maken we een eerste stap naar toekomst die we samen onderschrijven.

Deze dag is interessant voor: professionals in het werkveld van behoud van inheemse planten en dieren, actief in natuurbeheer en beheer van cultuurlandschappen, betrokken bij behoud historische monumenten en buitenplaatsen, werkzaam in de culinaire sector of onderwijs sector, of werkzaam op bestuurlijk of beleidsniveau en daarbij betrokken bij erfgoed, kunst, cultuur, en biodiversiteit.

Aanmelden kan op: szh.nl/artikelen/evenementen/netwerkdag-levend-erfgoed

Logos Netwerkdag levend erfgoed