Bezoekersinfo

Hier lees je meer over de kinderboerderijen in Nederland.

WAT IS EEN KINDERBOERDERIJ?
Een kinderboerderij is een boerderij die openbaar toegankelijk is voor publiek. Op de kinderboerderij worden verschillende boerderijdieren gehouden in lage aantallen. De locatie is erop ingericht om bezoekers kennis te laten maken met deze dieren. De maatschappelijke functie van de kinderboerderij is gericht op ontmoeting, recreatie, educatie. Is sociaal en soms ook therapeutisch.
Het verschil tussen een kinderboerderij en een dierenweide? Wij maken onderscheid met de toegankelijkheid: locaties die niet toegankelijk zijn voor publiek of maar hele beperkte openingstijden hebben, zien wij als dierenweides.

Kinderboerderijen en dierenweides bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden. Ze zijn doorgaans opgericht als lokaal initiatief en dat gebeurde al vanaf de jaren vijftig. Nederland verstedelijkte toen steeds meer en op de kinderboerderij in stad of dorp kun je als kind en als volwassene nog wel in contact komen met boerderijdieren en ook leren waar ons voedsel vandaan komt.
Kinderboerderijen zijn heel divers. Ze worden vaak beheerd door de gemeente, een stichting of een zorginstelling. Maar ook andere vormen van beheer komen voor. Op veel kinderboerderijen werkt betaald personeel en op vrijwel alle locaties werken, vrijwilligers en stagiaires. Ook dagbesteding (zorg) is een mogelijkheid.

WIE BEZOEKT DE KINDERBOERDERIJ?

We zijn inmiddels al weer een aantal jaren verder en als vSKBN zijn we erg benieuwd of er na 2013 nog meer bezoekersonderzoeken zijn gehouden en vooral welke bezoekersprofielen die opleverden. Is de top 3 met redenen voor bezoek misschien veranderd? Vertel het ons en gebruik daarvoor het contactformulier onderaan deze pagina.
HOEVEEL BEZOEKERS KOMEN ER?
Het aantal bezoekers op jaarbasis wordt niet door alle locaties bijgehouden. Sommige kinderboerderijen maken een schatting, andere hebben elektronische tellers.
Sinds 2015 beschikken we over de volgende (deels onderbouwde) schattingen:
Het gemiddeld aantal bezoeken per boerderij: ruim 56.000 per jaar.
Dat kan per soort boerderij (heel klein of juist heel groot) variëren van 4.000 – 175.000 bezoekers per jaar.
Voor alle kinderboerderijen in Nederland samen is de schatting dat daar tussen de 25 tot 30 miljoen bezoekers per jaar komen.
WELKE DIEREN WORDEN GEHOUDEN OP DE KINDERBOERDERIJ?

Kinderboerderijen staan natuurlijk bekend om het houden van de landhouwhuisdieren. Met die dieren kunnen ze aan de bezoekers laten zien waar ons voedsel vandaan komt. De meeste dieren worden in kleine aantallen gehouden. Hieronder een overzicht van de dieren die gehouden worden.

Diersoort 2005 2013 2014
Paardachtigen  72% 56% 55%
Ezels zie paard 44% 43%
Runderen  42% 41% 37%
Varkens  69% 63% 60%
Schapen  93% 89% 88%
Geiten 98% 97% 97%
Herten n.b.  17% 19%
Lama/alpaca n.b.  8% 11%
Konijnen 96% 88% 86%
Cavia’s en knaagdieren zie konijn 73% 70%
Kippen en ander pluimvee zie konijn 93% 95%
Watervogels n.b. 55% 57%
Siervogels/papegaaien n.b. n.b. 17%
Anders, namelijk o.a. bijen, reptielen, insecten, kat etc. n.b. 24% 18%
Als er onderscheid gemaakt wordt tussen de dieren op de kinderboerderijen en in dierenweides, dan valt op dat het grote vee met name op kinderboerderijen gehouden wordt. Op dierenweides worden vaker geiten, schapen, herten en kippen gehouden. In het document (hieronder te downloaden) wordt dit onderscheid gemaakt.

MEER WETEN?
Hieronder kan het bestand gedownload worden. In dit bestand zijn nog enkele extra gegevens en tabellen te vinden.

Branche Kinderboerderijen 2014

Contact opnemen

vSKBN is de overkoepelende organisatie voor kinderboerderijen.
Heb je een vraag die niet voorkomt in de veel gestelde vragen? Vul dan het contactformulier in.
Wil je dat wij je bellen? Noteer dan ook je telefoonnummer in het contactformulier.
Heb je een vraag voor een kinderboerderij in de buurt, neem daar dan zelf contact mee op.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder