In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet Romee Heideman, studente Diergeneeskunde aan Universiteit Utrecht, onderzoek naar het vaccineren van schapen en geiten tegen Q-koorts op locaties die open zijn voor publiek. Op veel locaties wordt al op de juiste manier gevaccineerd, maar uit controles van de NVWA blijkt dat het niet altijd lukt om aan de vaccinatieplicht te voldoen.

Met een vragenlijst onderzoeken Romee en de NVWA hoe kinderboerderijen denken over de verplichte Q-koorts-vaccinatie. Ook kijken ze of ze het vaccineren en registreren gemakkelijker kunnen maken. Jouw mening is hierbij van groot belang! Vul de vragenlijst in via de knop hieronder.

Help je mee? Vul de vragenlijst in vóór 10 november

Deze vragenlijst is bedoeld voor locaties met schapen of geiten die open zijn voor bezoekers, bijvoorbeeld kinderboerderijen. Laat de vragenlijst invullen door degene die op jouw kinderboerderij verantwoordelijk is voor de vaccinaties tegen Q-koorts. Je kunt de vragenlijst invullen tot 10 november 2024.

Vul de vragenlijst in

Invullen duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en deelname is vrijwillig. De resultaten worden anoniem verwerkt. Er komt geen handhavingsbezoek van de NVWA op basis van jouw antwoorden. De meeste kinderboerderijen krijgen binnenkort ook een brief over deze vragenlijst of hebben deze al ontvangen. Wil je de vragenlijst één keer invullen, ook als je de brief niet hebt ontvangen?

Over Q-koorts en vaccinaties

Q-koorts, ook wel Q-fever genoemd, is een zoönose: een ziekte die van dieren op mensen kan overgaan. Mensen kunnen vooral besmet raken door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie kan in de lucht komen als schapen en geiten ermee besmet zijn. Daarom is vaccinatie tegen Q-koorts voor veel kinderboerderijen en andere locaties die open zijn voor publiek verplicht. Uit eerder onderzoek van de NVWA is gebleken dat deze locaties graag aan de regels willen voldoen, maar dit niet altijd lukt. Ook worden de vaccinaties soms nog niet volledig geregistreerd in het systeem voor Identificatie en Registratie (I&R) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Heb je vragen over dit onderzoek? Stuur dan een mail naar Romee Heideman (r.j.heideman@nvwa.nl).