Op 3 juni is bij bosrendieren in GAIA Zoo (Kerkrade) Q-koorts vastgesteld. Dit bleek uit onderzoek nadat een aantal dieren een abortus had gekregen. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, verspreidt zich vooral rond bevallingen en abortussen. Om verspreiding te voorkomen, zijn de dieren achter de schermen geplaatst en is het verblijf grondig schoongemaakt.

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van lucht waarin deze bacterie aanwezig is.

Uitbreiding van de meldplicht

Q-koorts is al een meldingsplichtige ziekte bij onder andere runderen, schapen, geiten, bizons en buffels. Een besmetting bij hertachtigen op een publiekslocatie was tot nu toe nog niet voorgekomen.

Naar aanleiding van deze besmetting zal het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) ook herten en kameelachtigen (zoals lama’s en alpaca’s) aanwijzen als gevoelige diersoorten waarvoor een meldplicht gaat gelden. Kameelachtigen worden hierin meegenomen omdat ook zij Q-koorts kunnen krijgen en vaak op publiekslocaties worden gehouden.

De meldplicht maakt het mogelijk om bij een besmetting snel passende maatregelen te nemen ter bescherming van bezoekers en medewerkers. Deze maatregelen kunnen onder meer bestaan uit:

  • epidemiologisch onderzoek;

  • een bezoekersverbod;

  • vervoersverboden voor dieren, dierlijke producten en mest;

  • aanvullende hygiënemaatregelen;

  • een opstalplicht;

  • het doden van besmette dieren.

Wat houdt de meldplicht in?

De meldplicht houdt in dat een houder of dierenarts die vermoedt of weet dat een dier besmet is met Q-koorts, dit zo snel mogelijk moet melden bij de NVWA. Een verhoogd aantal abortussen of vroeggeboortes kan een aanwijzing zijn voor Q-koorts. Neem in zulke gevallen altijd contact op met een dierenarts.

Meer informatie