Plan B: het eerste ledengesprek

Na het stopzetten van de onderhandelingen met LOS was de vraag: hoe nu verder? Met welke organisaties kunnen we het beste gaan praten over samenwerking en aan welke samenwerkingsvormen kunnen we dan denken? Om meer inzicht te krijgen in deze (en andere) vragen hebben we SME gevraagd om voor ons de opties in kaart te brengen. Medio augustus verwachten we de eerste gegevens en uiteraard delen we die dan zo snel mogelijk met jullie. Wordt vervolgd dus.

Daarnaast merken we dat er ook nu leden zijn die vragen hebben of graag tussentijds op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen. Daarom plannen we iedere maand een gesprek met onze leden in over ‘Plan B’. De eerste digitale bijeenkomst heeft inmiddels plaats gevonden en wel op dinsdag 27 juni. Het was een heel inspirerend gesprek dat voor het bestuur een paar mooie nieuwe suggesties opleverde. Zo was er bijvoorbeeld het idee om kinderburgemeesters en kinderdijkgraven uit te nodigen om zich in te zetten voor de kinderboerderijen. Dat idee nemen we graag mee, samen met verschillende andere suggesties.
Wil je de volgende keer ook deelnemen aan het gesprek? Wie er de eerste keer bij was of zich inmiddels heeft aangemeld, krijgt automatisch een link van ons toegestuurd. Was je er de vorige keer niet bij, maar wil je de volgende niet missen? Geef je dan op via secretariaat@vskbn.nl.

Meer informatie over datum en tijd volgt.

Er was eens….: Het fusietraject met LOS

Het kwam voor ons allemaal als een donderslag bij heldere hemel: de beslissing van LOS om de fusieonderhandelingen te beëindigen. Inmiddels is het besluit ingedaald en zijn we volop bezig met het verkennen van nieuwe wegen voor een stabiele en professionele toekomst voor de vSKBN. Toch merken we dat er nog steeds vragen zijn over het traject met LOS. Welke besluiten zijn er genomen en welke stukken lagen daaraan ten grondslag?
Daarom hebben we op de vSKBN-site een pagina ingericht waarop alle relevante historische informatie over het fusietraject met LOS is bijeengebracht.

Wil jij ook meer weten over het hele proces? Kijk dan hier. (inloggen vereist)

Cursus ‘Beheerder kinderboerderijen’ weer van start!

Bij Aeres Training Centre Barneveld gaat op 21 september de cursus “Beheerder kinderboerderijen” weer van start. Deze start maar 1x per twee jaar!

Ben jij een duizendpoot die alles over dieren weet, maar tegelijkertijd de budgetten beheert, de werkroosters maakt, het jaarverslag voorbereidt en de vrijwilligers motiveert? De cursus ‘Beheerder kinderboerderijen’ maakt van jou een goed opgeleide, begripvolle en deskundige beheerder. Een groene manager die inzicht heeft in alles wat komt kijken bij het succesvol leiden en (mede)besturen van een kinderboerderij of zorgboerderij. Meer info over de cursus of direct inschrijven? Klik dan hier.

Wist je dat je voor deze cursus STAP-budget kunt aanvragen?

Nieuwe regeling wegwerpbekers

In de strijd tegen plastic afval gaan vanaf 1 januari volgend jaar nog meer regels gelden voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Die nieuwe regels gaan ook gelden voor kinderboerderijen met een grote of kleine horecafunctie.
Het zal je niet ontgaan zijn: vanaf 1 juli jl. zijn er al aanvullende regels voor afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten. Vanaf 1 januari 2024 worden de regels nog strenger: voor consumptie ter plekke zijn dan wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten helemaal verboden. De regeling geldt heel breed, bijvoorbeeld voor horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs.

Dat betekent dat ook kinderboerderijen geen wegwerpbekertjes (plastic of karton) meer mogen meegeven en dat voor koffie, thee en ranja alleen nog aardewerk en glas gebruikt kan worden of een alternatief wat 75 tot 90% recyclebaar is. En die hardplastic of stenen bekers en mokken moet je vervolgens weer gaan verzamelen, afwassen, enz.
Een flinke uitdaging dus, want een alternatief voor bekers zonder plastic bestaat voor zover wij weten niet.
Heb jij hier al over nagedacht en ben je met een briljante oplossing gekomen? Help je collega’s dan en deel jouw suggestie met ons. Daar maak je je collega’s héééél blij mee…

 

Dumpdieren

We krijgen er bijna allemaal steeds vaker mee te maken: dieren die worden gedumpt op de kinderboerderij. Dat blijkt ook uit een maandelijkse inventarisatie die Stichting DierenLot houdt in samenwerking met Kinderboerderijen Actief. O.a. het Jeugdjournaal en Dier.nu hebben hier onlangs weer aandacht aan besteed. Daar zijn we blij mee, want nog steeds denken dierenbezitters dat hun konijn of cavia het ‘heel leuk gaat hebben’ op de kinderboerderij. En dat terwijl een dumpdier daar zelden tot nooit blijft en bovendien een flinke kostenpost voor de boerderij kan zijn. Enfin, hoog tijd om mensen weer eens te wijzen op ‘Bezint eer ge begint’!

Lees en luister mee via Dier.nu en het Jeugdjournaal.

Tip JOGG-Teamfit: de podcast

De vSKBN werkt samen met JOGG-Teamfit om de stads- en kinderboerderijen gezonder te maken, onder andere door het voedingsaanbod iets aan te passen. Teamfit heeft daar veel tips voor en deelt er elke nieuwsbrief een met ons.

Deze keer: de podcast
Hoe kan JOGG-Teamfit je helpen om het voedingsaanbod op de kinderboerderij gezonder (en even aantrekkelijk) te maken? En wat zijn de ervaringen van boerderijen die er inmiddels mee aan de slag zijn gegaan? Daarover gaat de podcast die JOGG-Teamfit in samenwerking met Kinderboerderijen Actief heeft gemaakt. Geïnteresseerd? Beluister de podcast hier.