Op vrijdag 10 januari is een infectie met mond- en klauwzeer (MKZ) aangetoond bij drie waterbuffels in Duitsland (deelstaat Brandenburg). Dit virus is zeer besmettelijk voor evenhoevige dieren, waaronder runderen, varkens, geiten en schapen. Ook evenhoevigen die in de dierentuin of in het wild leven kunnen MKZ krijgen. Niet-evenhoevige dieren zijn niet gevoelig voor MKZ.

Maatregelen in Nederland

De NVWA onderzoekt welke diertransporten vanuit deelstaat Brandenburg naar Nederland hebben plaatsgevonden. Op dit moment gelden in Nederland maatregelen voor de kalversector, omdat er kalveren vanuit de Brandenburg naar bedrijven in Nederland zijn vervoerd. De NVWA onderzoekt of er bij varkens, geiten en schapen risicovolle contacten hebben plaatsgevonden. Ook heeft het ministerie de Deskundigengroep Dierziekten gevraagd een risicobeoordeling te maken.

Op dit moment gelden er geen maatregelen voor kinderboerderijen

LTO Nederland heeft wel voor de sectoren van MKZ-gevoelige dieren een advies opgesteld: “Let goed op hygiëne, beperk diertransporten en meld verdachte symptomen direct bij de dierenarts”. Lees het volledige advies op de website van LTO.

Voor MKZ gelden strenge regels

MKZ is een meldings- en bestrijdingsplichtige ziekte. Als een besmetting op een locatie wordt vastgesteld, dan worden alle evenhoevigen op het bedrijf geruimd. Ook gelden er maatregelen voor de omliggende en contactbedrijven. MKZ is geen zoönose, dus niet gevaarlijk voor mensen.

Meer informatie

Worden er nieuwe maatregelen bekend gemaakt? Dan lees je ze zo snel mogelijk op onze website. Alle informatie over MKZ, symptomen en achtergronden vind je bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (Dossier MKZ). Kijk voor actuele informatie op de website van het Ministerie van LVVN.