Dump- en afstandsdieren: veel kinderboerderijen krijgen ermee te maken. De dieren worden langsgebracht of zomaar achtergelaten. Mensen denken dat het dier goed terecht komt bij de kinderboerderij, terwijl daar lang niet altijd plaats is. Het dumpen van dieren is strafbaar, maar van slechts één derde van de gevallen wordt een melding gemaakt. Om hoe veel dieren gaat het eigenlijk? Wat gebeurt er als een dier wordt achtergelaten? En wat kun je als kinderboerderij doen? Stichting Kinderboerderijen Actief dook in het onderwerp en startte samen met DierenLot een inventarisatie.

Onderzoek naar dump- en afstandsdieren

Tot dit jaar waren er geen cijfers bekend over dump- en afstandsdieren op kinderboerderijen in Nederland. Daarom doet Stichting Kinderboerderijen Actief samen met DierenLot sinds het begin van 2023 een inventarisatie bij 36 kinderboerderijen. Inmiddels doen er 50 kinderboerderijen mee. Iedere maand geven de kinderboerderijen door hoeveel dieren er worden gedumpt en/of aangeboden. Sinds het begin van 2023 kregen de kinderboerderijen in totaal 1.650 keer de vraag of ze een plekje hadden voor een dier. Op de website van Kinderboerderijen Actief vind je meer cijfers en uitleg.

Hoe ga je om met dump- en afstandsdieren?

Als een dier wordt achtergelaten, dan krijgt niet alleen de kinderboerderij daarmee te maken. Er zijn veel organisaties die zich bezighouden met dump- en afstandsdieren. Denk aan stichting DierenLot, maar ook de politie, gemeente en de Rijksoverheid. Wat zijn eigenlijk de regels? Wat kun je als kinderboerderij doen en waar kun je terecht? Wist je bijvoorbeeld dat je altijd een melding kunt doen wanneer een dier wordt achtergelaten? Hans de Rijk gaat in zijn podcast in gesprek met verschillende organisaties die op hun eigen manier te maken krijgen met dump- en afstandsdieren. Stichting DierenLot, Beestenbende Stad & Natuur Almere, het voormalige ministerie van LNV en de Nederlandse politie delen hun ervaringen en geven tips. Kijk voor meer informatie op de website van Kinderboerderijen Actief of beluister de podcast via Spotify.

De rol van kinderboerderijen

Stads- en kinderboerderijen ontmoedigen mensen om dieren te dumpen op de kinderboerderij. Hoewel een kinderboerderij graag dieren wil helpen, kunnen ze lang niet alle dieren opvangen. De meeste gedumpte dieren belanden daardoor alsnog in het asiel. Kinderboerderijen hebben een voorbeeld- en voorlichtingsfunctie en helpen mensen die overwegen een huisdier te nemen. Ze denken bijvoorbeeld mee over vragen als ‘Welke dieren zijn geschikt?’ ‘Hoe houd je ze?’ En ‘Welke huisvesting is het meest geschikt?’ Voor mensen die zelf geen geld, tijd of ruimte hebben voor een huisdier, biedt een kinderboerderij de mogelijkheid om toch contact te maken met dieren. Op deze manier helpen kinderboerderijen bij het maken van een verantwoorde keuze.