Het blauwtongvirus houdt ook deze zomer houders van herkauwers in z’n greep. Met name schapen, maar ook koeien, geiten en herten kunnen ernstig worden en sterven. Bij een groot deel van de dieren is het verloop milder. Verschijnselen van blauwtong zijn: koorts, kwijlen, dikke kop, tong en lippen, kreupel lopen, niet eten en veel liggen. blauwtong wordt verspreid door knutten en is niet gevaarlijk voor mensen.
Mogelijk heb je er als kinderboerderij al mee te maken. In dit artikel vind je een aantal belangrijke punten en stappen op een rijtje:
Neem contact op met je dierenarts
Denk je dat je dier blauwtong heeft? Neem dan altijd contact op met je dierenarts voor advies en behandeling. Zorg ook dat je eventuele andere ziektes kunt uitsluiten, zoals bv. rode lebmaagwormen en zomerlongontsteking. Transporteer geen dieren waarbij er sprake is van (een verdenking van) blauwtong.
Maak een melding bij NVWA
Blauwtong is en meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de houder of dierenarts bij een vermoeden van blauwtong een melding moet doen. Dit kan naar aanleiding van bloedonderzoek door de dierenarts of wanneer er klinische verschijnselen zijn van een besmetting. Overleg hierover met je dierenarts. Doe deze verplichte melding zo snel mogelijk. NVWA gebruikt deze gegevens om de verspreiding in beeld te krijgen. Jouw melding heeft geen gevolgen voor jou als houder. Het meldingsformulier vind je op we website van NVWA.
Maak een meldingMelden blauwtong na vaccinatie
Heb je je dieren laten vaccineren, maar hebben ze toch blauwtong gekregen? Dan kun je naast de melding bij NVWA een melding maken bij het Bureau Diergeneesmiddelen.
De NVWA houdt bij waar de besmettingen zijn vastgesteld
Op de website van de NVWA vind je een kaart met de blauwtongbesmettingen per woonplaats. Deze kaart wordt twee keer per week bijgewerkt.
Help mee aan onderzoek naar blauwtong
GD Diergezondheid doet onderzoek naar blauwtong en naar het effect van vaccinatie. Door deel te nemen aan deze enquête help je mee meer te weten te komen over deze ziekte. Vul de enquête in via de website van. Vul hier de enquête in
Meer informatie
Op de website van de GD Diergezondheid vind je veel informatie over de ziekte blauwtong. Ook kun je hier de webinar van 8 augustus terugkijken.