De Stichting Ida Zilverschoon (SIZ) is een particuliere stichting en heeft volgens de statuten ten doel: het (al dan niet jaarlijks) uitreiken van een prijs in geld, de Ida Zilverschoon prijs. Deze prijs dient te worden uitgereikt aan een natuurlijk persoon, die bij voorkeur in Nederland woonachtig is dan wel aan een organisatie – al dan niet rechtspersoonlijkheid bezittend – die bij voorkeur in Nederland gevestigd is of kantoor houdt. Deze natuurlijke persoon of organisatie moet zich in bijzondere zin positief hebben onderscheiden op het gebied van de bescherming van dieren en/of het voorkomen en bestrijden van dierenmishandeling.
Speciaal voor de stads- en kinderboerderijen wordt de Ida Zilverschoon Prijs ingesteld met een waarde van € 3.000,-.
Doel Ida zilverschoon Prijs
De samenwerking tussen Stichting Ida Zilverschoon en de vSKBN heeft ten doel de waarde van de stads- en kinderboerderijen op lokaal niveau extra onder de aandacht te brengen. Het stimuleert vernieuwing in de sector en maakt deze zichtbaar.
Educatie en (duurzame) dierenwelzijn vindt de Stichting Ida Zilverschoon belangrijk. Met de prijs wil zij initiatieven op dit vlak belonen en zichtbaar maken.
De beloning is bedoeld om de winnaar in staat te stellen haar project, activiteit of activiteit actief over te dragen aan andere stads- en kinderboerderijen via excursies, workshops, lezingen en/of via verspreiding van (digitaal) materiaal.
Wie kan meedoen?
Alle stads- en kinderboerderijen.
Stads- en kinderboerderijen (sommige hebben ook nog andere namen) zijn groene-, educatieve – ontmoetingsplekken in de buurt waar landbouwhuisdieren in lage aantallen worden gehouden. Deze locaties hebben een publieksfunctie: educatie, recreatie, sociaal en therapeutisch. Iedereen mag op deze locaties komen, meedoen en een eigen ervaringen opdoen. Een unieke en echte beleving in de buurt!
Welk project, actie of activiteit komt in aanmerking?
De kinderboerderij is in de directe omgeving van mensen een van de weinige plekken waar kinderen en volwassenen nog (in het) echt dieren en hun gedrag kunnen ervaren en educatie genieten. Goed geschoolde medewerkers brengen kinderen en volwassenen actief en op een zorgvuldige manier in contact met deze dieren. Ze creëren daarmee unieke en belangrijke ervaringen voor mensen.
Dierenwelzijn is een belangrijk thema op de stads- en kinderboerderijen en kent twee belangrijke aandachtspunten: hoe worden de eigen dieren (op een duurzame wijze) gehouden en hoe wordt hier over gecommuniceerd (de educatieve voorbeeldfunctie, inclusief het geven van voorlichting).
In aanmerking voor de Ida Zilverschoon-prijs komt een bestaand project, actie of activiteit: • die vernieuwend is of zich onderscheidt op het vlak van educatie en/of (duurzame) dierenwelzijn;
- die zich succesvol heeft bewezen in de praktijk;
- die goed is over te nemen door andere stads- en kinderboerderijen.
De selectiecommissie en Jury
Een deskundige selectiecommissie beoordeelt de inzendingen.
De selectiecommissie bestaat uit mensen die affiniteit hebben met dierenwelzijn en betrokken zijn bij of kennis hebben van stads- en kinderboerderijen of het thema. Voorstel is: bestuurslid vSKBN (voorzitter selectiecommissie), beheerder kinderboerderij, ambtenaar/wethouder dierenwelzijn, dierendeskundige (bv onderzoeker of dierenarts) en voor het vervolg de winnaar van het voorgaande jaar.
De selectiecommissie kiest uit de inzendingen drie genomineerden die ze middels een juryrapport aan het bestuur van de Stichting Ida Zilverschoon voorlegt. Het bestuur kiest hieruit de winnaar.
Bekendmaking genomineerden en prijsuitreiking
Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de vSKBN in het voorjaar wordt door een vertegenwoordiger van Stichting Ida Zilverschoon bekendgemaakt welke kinderboerderij de prijs heeft gewonnen. De prijs wordt lokaal overhandigd op de kinderboerderij in bijzijn van genodigden en de pers.
Voorstel planning editie 2025
- Momenteel: afstemming over samenwerking tussen vSKBN en SIZ
- 22 mei 2025: aftrapmoment tijdens STRIK-dag en publicatie op website/ nieuwsbrief
- 15 sept 2025: einddatum insturen inzendingen
- 2e helft sept: beoordeling selectiecommissie, voordracht aan bestuur SIZ
- Begin okt: delen van de drie genomineerden met buitenwereld (publicatie website/ nieuwsbrief)
- okt/ nov: besluitvorming winnaar door bestuur SIZ
- 26 nov 2025: ALV vSKBN bekendmaking winnaar op ALV vSKBN + buitenwereld
- nov/ dec: prijsuitreiking op locatie van de winnaar
Promotie
De werving is gericht op de doelgroep stads- en kinderboerderijen. De communicatie over de nominaties en het prijswinnende project, actie of activiteit kent vele doelgroepen: de stads- en kinderboerderijen, haar bezoekers en overig. Daarbij willen we vooral ook beleidsmakers bij gemeenten bereiken, zodat zij vernemen wat de belangrijke waarde van een kinderboerderij kan zijn.
Op de dag van de ALV worden de drie nominaties tijdens een workshop besproken met de aanwezige, om zo de doorwerking en overdracht te stimuleren.
Bij de eerdere edities heeft Hans de Rijk/Kinderboerderijen Actief een bemiddelende rol gespeeld bij de uitvoering van de prijs. Kinderboerderijen Actief heeft aanvullend op vSKBN een breed netwerk onder kinderboerderijen en sociale-media. Om die reden wil Hans een actieve rol blijven spelen in de promotie van de prijs.