Vogelgriep: algemene informatie voor kinderboerderijen

Vogelgriep (aviaire influenza) is een virusziekte die gevaarlijk is voor veel verschillende vogelsoorten. Hoenderachtigen, watervogels en loopvogels zijn gevoelig voor dit virus. Op deze pagina vind je algemene informatie over de vogelgriep en de belangrijkste informatie voor kinderboerderijen op een rijtje.

Actueel overzicht van dierziektes en maatregelen

Op de kaart van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je een overzicht van locaties en gebieden waar dierziektes zijn en de maatregelen die er gelden. De RVO houdt de informatie op deze kaart bij.

Wat zijn risicovogels?

Vogels met een groter risico om besmet te raken met de vogelgriep zijn:

  • Hoenderachtigen, zoals kippen, kalkoenen, fazanten, kwartels, patrijzen, pauwen, parelhoenders
  • Watervogels, zoals zwanen, ganzen, eenden, duikers, aalscholvers, reigers, ooievaars, ibissen, flamingo’s, futen, kraanvogels, rallen, steltlopers, meeuwen en sterns
  • Loopvogels, zoals struisvogels, nandoes, kasuarissen, emoes en kiwi’s

Bezoekverbod

Een bezoekverbod betekent dat je geen locaties met risicovogels mag bezoeken. Bezoekers moeten uit de buurt blijven van afgeschermde risicovogels. Voor kinderboerderijen geldt geen bezoekersverbod. Wel moeten kinderboerderijen hun bezoekers weghouden uit de verblijfplaats van risicovogels.

Afschermplicht

De afschermplicht is een maatregel voor particuliere vogelhouders, houders van kinderboerderijen en dierentuinen. Wanneer de afschermplicht is ingesteld, betekent dit dat deze houders hun risicovogels moeten afschermen van wilde vogels en van de uitwerpselen van wilde vogels.

Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vind je meer informatie over de afschermplicht voor dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels.

Hoe scherm je risicovogels het beste af?

In de praktische brochure van KleindierNed vind je uitleg over hoe je risicovogels het beste kunt afschermen en een stappenplan voor het afschermen van risicovogels van hobbyhouders in verband met preventie vogelgriep.

Zo verklein je de besmettingskans

Vermijd dat wilde watervogels op je terrein komen. Dit is het belangrijkste, want wilde watervogels vormen het grootste risico voor een besmetting.

  • Houd de vogels binnen een omheining.
  • Voer de vogels binnen, of gebruik trapbakken, heel belangrijk.
  • Scherm het terrein van boven af met linten of draden.
  • Gebruik dubbel (windbreek)gaas bij verbinding met open water.
  • Vermijd een vrije aanvliegroute wilde (water)vogels door aanplanting van bomen en heesters.
  • Bij meerdere vogelsoorten: houd watervogels gescheiden van andere vogels.
  • Laat een niet-vogelhouder direct dode vogels uit de omgeving verwijderen.

Wat gebeurt er als je getroffen wordt door vogelgriep?

Als je denkt dat een dier besmet is

Denk je dat een dier besmet is met de vogelgriep? Dan moet je dit melden bij je dierenarts of bij de NVWA. Het telefoonnummer van de NVWA is (045) 546 31 88. Op een hobbylocatie met minder dan 50 dieren verwijst de NVWA je meestal naar de plaatselijke dierenarts. De plaatselijke dierenarts komt op je houderij en neemt monsters. De monsters worden opgestuurd naar DSU-CVI.

Na een positieve testuitslag

Na een positieve uitslag komt de NVWA en neemt ‘ambtelijke’ monsters. Als de uitslag van de monsters vogelgriep bevestigt dan komt de NVWA de ruiming bespreken. Bij een houder met meer dan 50 dieren wordt een vervoersverbod voor alle vogels ingesteld voor 30 dagen in een cirkel van 10 km. Dus ook voor commerciële houderijen in het gebied.

Vogelgriep kan van dier naar mens overgaan

Vogelgriep is een Zoönose. Dat is een ziekte die van dier naar mens kan overgaan, en soms ook van mens op dier. De kans hierop is zeer klein, maar je kan wel besmet raken door contact met besmette vogels. De klachten van vogelgriep bij mensen zijn meestal mild. Denk aan griepachtige verschijnselen en een ontstoken oogslijmvlies.

Heb je klachten? Meld dan altijd bij de huisarts dat je vogelgriepgevoelige dieren hebt. De huisarts kan dan de juiste instanties raadplegen. Mensen die langer intensief contact hebben met dieren die besmet zijn met vogelgriep hebben een vergrote kans op besmetting. Dit zijn bijvoorbeeld pluimveehouders en dierenartsen.

Op deze sites vind je nuttige en actuele informatie:

Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Stuur dan een mail naar: secretariaat@vskbn.nl