Nieuw bestuurslid

Goed nieuws! Er heeft zich een uitstekend nieuw kandidaat- bestuurslid gemeld: Mark Bergen Henegouwen. Hij wil zich vol enthousiasme gaan inzetten voor de vSKBN en daar zijn we heel blij mee.
Wie is Mark?

 • 45 jaar
 • Al ruim 10 jaar Stedelijk coördinator kinderboerderijen gemeente Tilburg (nu 7 boerderijen)
 • Zijn motivatie:
  • Zijn kennis delen.
  • Samen met het huidige (volgens hem!) frisse en energieke bestuur afspraken nakomen en positief blijven.
  • De vSKBN verder omhoog brengen.
  • Niet praten, maar vooral doordacht oplossen en/of doen.

Wij hebben Mark de afgelopen jaren al wat beter leren kennen door zijn actieve inzet voor de vSKBN en voor de boerderijen in Tilburg. We hebben dan ook het volste vertrouwen in deze nieuwe samenwerking. Tijdens de eerstvolgende Ledendag stelt hij zich graag zelf aan jullie voor.

Coronanieuws

Het is volop lente (al zou je dat aan het weer nu niet zeggen….) en op veel kinderboerderijen staan de medewerkers te trappelen om hun lammetjes en kuikens te laten zien. Maar helaas, er is nog steeds geen zicht op heropening van de boerderijen.

Om te voorkomen dat dat pas in de loop van de zomer weer mogelijk is, willen we heel graag in gesprek komen met de juiste mensen bij het ministerie van VWS. Zo’n afspraak maak je niet zomaar en daarom hebben we daarvoor een advocaat ingeschakeld. In onze vorige nieuwsbrieven hebben we jullie daar al over geïnformeerd. De sterke juridische brief van deze advocaat heeft inmiddels resultaat gehad: op dinsdag 13 april heeft de vSKBN een overleg met het ministerie en de landsadvocaat.

We willen het ministerie daarin overtuigen van het feit dat kinderboerderijen op een verantwoorde manier open kunnen, zoals dat ook eerder in 2020 gebeurde. Daarmee zijn we in lijn met de oproep van de burgemeesters van de vier grote steden voor de openstelling van terrassen en dierentuinen. Bovendien wijst onderzoek uit dat de kans op besmetting met corona in de buitenlucht veel kleiner is dan binnen. Kinderboerderijen kunnen daarom juist nu een belangrijke rol vervullen in het mentale welzijn van kinderen. Meer informatie over deze onderwerpen vind je hier.
Wij vinden het niet terecht dat kinderboerderijen dicht moeten blijven, terwijl speeltuinen wel open mogen. Op een aantal plaatsen in Nederland leidt dit tot problemen omdat speeltuin en kinderboerderij met elkaar zijn vervlochten of vlak naast elkaar staan. Het verschil is niet uit te leggen aan bezoekers en medewerkers. Vandaar dat sommige gemeentes inmiddels al besloten hebben om de kinderboerderij net als met de speeltuin open te stellen.

Hoe dan ook: we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderboerderijen die dat willen en kunnen zo snel mogelijk weer open mogen. Of jouw boerderij dan ook meteen open gaat, is iets dat je alleen zelf kunt bepalen. Iedere organisatie moet zijn eigen afweging maken of dit op een verantwoorde manier kan, kijkend naar de locatie en de medewerkers.

We hopen op een goede uitkomst van het gesprek. Mocht daar te weinig uit komen, dan willen we de veiligheidsregio’s een brief sturen met een sterk pleidooi voor heropening en zullen we samen met jullie (onze leden) bepalen of en zo ja, hoe we verder gaan richting het ministerie.

We houden je natuurlijk op de hoogte!

Financiële problemen?

In hoeverre hebben de corona maatregelen financiële gevolgen voor de kinderboerderijen? Hoeveel boerderijen komen daardoor in de financiële problemen?
Deze vragen krijgen we regelmatig vanuit de journalistiek. Eerlijk gezegd kunnen we daar op dit moment geen goed antwoord op geven en daarom roepen we jullie hulp in. Als blijkt dat veel boerderijen in financieel zwaar weer zitten, kunnen we dit ook meenemen in ons gesprek met het ministerie.
Onze vraag: Hoe is de financiële situatie van jullie kinderboerderij op dit moment?

 • Geen of weinig problemen, de financiering vanuit bijvoorbeeld gemeente of zorgorganisatie loopt gewoon door.
 • We hebben er last van, kunnen weinig onderhoud en investeringen doen, maar het voortbestaan is niet in gevaar.
 • We hebben grote problemen en weten niet of we het financieel gaan redden.
 • We redden het niet en moeten waarschijnlijk definitief sluiten.
 • Anders

Help ons inzicht te krijgen in de situatie van de kinderboerderijen in Nederland en geef jouw reactie door via onze enquete. Het kost je maar 1 minuutje. Alvast bedankt!

Doe je mee?

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met het Kwaliteitsbewijs. Zijn jullie er al mee bezig, valt het mee of tegen, waar loop je tegenaan en vooral: wat kunnen we doen om jullie erbij te ondersteunen? Met deze en andere vragen gaan studenten van de Aeres Hogeschool aan de gang. Daarvoor zullen ze binnenkort een aantal kinderboerderijen benaderen en we hopen natuurlijk dat jullie dan meewerken. Zo help je het Kwaliteitsbewijs nóg beter en handiger te maken.

Contributiefacturen 2021

We hebben het i.v.m. corona even uitgesteld, maar nu moet het toch gebeuren: de komende weken gaan de contributiefacturen 2021 de deur uit. Het systeem is er helemaal klaar voor. De afgelopen maand hebben de bestuursleden alle boerderijen gebeld waarvan de factuur voor 2020 nog open stond. Meestal bleek dit gelukkig een kwestie van een veranderd mailadres, een wijziging binnen de organisatie of gewoon een ‘tussen wal en schipje’. Inmiddels zijn alle gegevens weer up to date en klaar voor het versturen van de facturen voor het nieuwe jaar.

We kunnen ons voorstellen dat sommige boerderijen gezien de coronaperikelen op dit moment grote financiële problemen hebben. Zie je geen kans om nu de factuur te betalen? Schaam je niet en neem contact op met het secretariaat. Samen komen we er wel uit.