De vSKBN is 15 maart aanwezig geweest bij de Alliantieraad Nederland Rookvrij. Connie onze voorzitter heeft de rol en taken van de vSKBN hierin toegelicht:
– nu al ruim 115 kinderboerderijen rookvrij of op korte termijn rookvrij, mede dankzij Kinderboerderijen Actief, en daar blijft het niet bij.
– op 25 april op de ledendag in Barneveld ook gesprek over rookvrij
– op de internationale conferentie EFCF vertellen we onze gasten onder andere hoe we in Nederland met de kinderboerderijen werken naar rookvrij. De conferentie vindt plaats van 18 tot en met 22 september 2019.

Inspirerend om al die initiatieven en suggesties om een rookvrije generatie te krijgen. Alle leden van de vSKBN kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Kinderboerderijen Westland dragen bij aan een gezonder Nederland
Kinderboerderijen Kiboe in Poeldijk en SKIP in Naaldwijk zijn de eerste twee kinderboerderijen in gemeente Westland die officieel en duidelijk zichtbaar rookvrij worden. Op woensdagmiddag 3 april wordt dit extra bekrachtigd door het bevestigen van het ‘rookvrije’ bordje door wethouder Vreugdenhil van gemeente Westland

Beide kinderboerderijen willen zo bijdragen aan een rookvrije generatie. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend worden. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. De kinderboerderij is één van de plekken waar (groot)ouders met (klein)kinderen een natuurlijke belevenis hebben in een rookvrije omgeving.

Nationaal Preventie Akkoord
Op deze wijze draagt de kinderboerderij lokaal bij aan de doelstellingen uit het Nationaal Preventie Akkoord welke op 23 november 2018 is gepresenteerd door Staatssecretaris Blokhuis.
Gezien de doelstelling van het akkoord is het logisch dat ook kinderboerderijen een plek daarin hebben gekregen. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij natuurlijk heel gewoon. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn. Jaarlijks worden er 25 – 30 miljoen bezoeken gebracht aan 400 Nederlandse kinderboerderijen.