Jam maken

Doelgroep: Kinderen
Leeftijd: 8 t/m 11 jaar
Aantal deelnemers: 1 tot 20
Aantal begeleiders: 1 op 5 kinderen
Periode: Zomer
Locatie: Zowel binnen als buiten
Benodigd budget: Aanschaf materialen

Over het project

Jam maken van fruit geplukt uit de tuin of gekocht. De kinderen wassen het fruit, maken het schoon en snijden het in stukjes, het fruit gaat samen met geleisuiker in de pan en wordt gekookt. Kinderen kunnen voorzichtig de staafmixer er in houden, zodat je geen stukje hebt. Daarna maken ze een mooi etiket voor op het potje. De potjes worden gevuld en het etiket word opgeplakt met eiwit, daarna gaat er een stukje stof met een elastiekje over het potje en klaar is het mooie jampotje!

DOEL VAN HET PROJECT:

Kinderen (en de stagiaires) leren hoe jam wordt gemaakt
Stagiaires doen ervaring op in het begeleiden van activiteiten, verantwoordelijkheid nemen, zich vrijwillig inzetten voor anderen

Organisatie

VOORBEREIDING:
  • fruit inkopen
  • potjes uitkoken
  • keuken schoonmaken
  • tafel klaarzetten met tafelkleed en bankjes
  • inschrijfformulieren maken
  • kleurtjes klaar zetten
  • poster maken
  • project promoten op de kinderboerderij, site en in omgeving
UITVOERING:
  • mensen/kinderen ontvangen
  • de kinderen wassen het fruit, maken het schoon en snijden het in stukjes
  • het fruit gaat samen met geleisuiker in de pan en word gekookt, kinderen kunnen voorzichtig de staafmixer er in houden, zodat je geen stukje hebt
  • daarna maken ze een mooi etiket voor op het potje
  • de potjes worden gevuld en het etiket word opgeplakt met eiwit, daarna gaat er een stukje stof met een elastiekje over het potje en klaar is het mooie jampotje!
EVALUATIE:

Het evaluatieformulier gebruiken met een eindgesprekje om alles af te ronden.

Locatie en begeleiding

TAKEN BEGELEIDING VAN DE KINDERBOERDERIJ:

De kinderen helpen bij het fruit plukken, wassen, snijden en koken. De jam in potjes doen, de etiketten plakken en dichtbinden van de potjes.

ROL VAN DOCENT/BEGELEIDING VAN DE GROEP:

De student is verantwoordelijk voor zijn of haar stage en uitvoering. Wel is het belangrijk dat de leerling goed weet waar zijn of haar stage aan moet voldoen.

HERKENBAARHEID ORGANISATIE:

Logo van de kinderboerderij op het etiket van de jam.

PROMOTIE DOOR:

Op de kinderboerderij zelf | Via de website | Via scholen

Materialen, middelen en dieren

BENODIGDE VASTE MIDDELEN:

– 2 tafels (groot genoeg voor 20 kinderen)
– 20 stoelen
– tafelkleden (voor aankleding/bescherming tafel)
– 20 potjes
– fruit (aardbeien en rabarber, wat je op de moestuin hebt staan, kunnen ze zelf gaan plukken, ca. 500gram aardbeien per kind)
– geleisuiker
– 20 schorten
– 20 doekjes en 20 elastiekjes (zodat je een ouderwets potje kunt maken)
– 5 eieren (zodat je met eiwit de etiketten op de potjes kunt plakken)
– 20 mesjes
– 20 snijplankjes
– 1 staafmixer
– 1 soeplepel
– 1 lepel om te roeren
– oude theedoek/handdoek om de potjes te kunnen vullen
– 1 weegschaal
– 1 pan
– kleurtjes om de etiketten in te kleuren

 

BENODIGDE (DIGITALE) MATERIALEN:

– etiketten  
– invulformulieren (voor de aanmeldingen van kinderen)

Stageprojecten

Deze velden zijn van toepassing op de stagiaire die het project uitvoert.

Niveau: Praktijkonderwijs | VMBO | HAVO/VWO
Leerjaar: Onderbouw | Middenbouw | Bovenbouw
Aantal stagiaires per stage: 2 tot 4
Aantal uur: 4

TAKEN VAN DE STAGIAIR:

– vooraf alles klaarzetten
– tijdens de activiteit letten op en zorgen voor veiligheid
– gezellige sfeer creeren voor de kinderen en eventuele andere vrijwilligers
– van tevoren een poster maken en helpen reclame te maken voor de activiteit

GEWENSTE VAARDIGHEDEN:

Kan samenwerken

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met onderstaande kinderboerderij. Klik op de naam van de kinderboerderij voor meer informatie over deze locatie.

Kinderboerderij: Stadsboerderij Landzigt
Plaats: Den Haag

Contactpersoon: Joyce van Meijgaarden