ALV:
Save the date: woensdag 29 mei

Het is lente, dus de hoogste tijd voor een nieuwe vSKBN-ALV en een Ledendag. Ook deze keer zijn we te gast op een fantastische locatie: Natuurcentrum Gorinchem, bij een aantal van jullie wellicht beter bekend als ‘de Gorinchemse Kinderboerderij’.
Er is van alles gebeurd de afgelopen tijd en we hebben dus veel met jullie te bespreken. En uiteraard is er ook volop gelegenheid om collega’s te zien en te spreken, ervaringen uit te wisselen en natuurlijk om kennis te maken met de boerderij en de collega’s van Natuurcentrum Gorinchem.
We beginnen de dag met een gezamenlijke ALV en ’s middags zijn er een paar interessante thematafels. Welke dat zijn? Daar zijn we nog mee bezig. Heb je suggesties? Laat het dan vooral weten!
Het belooft een geweldige dag te worden. Blokkeer dus je agenda voor 29 mei en zorg dat je erbij bent!

Goed nieuws! Afschermplicht pluimvee ingetrokken

Eindelijk mogen de kippen weer naar buiten! De ophok- en afschermplicht voor pluimvee is voor bijna heel Nederland per direct ingetrokken. Alleen in de regio’s Gelderse Vallei en de Limburgse Peel blijft in sommige delen de ophokplicht van kracht vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Het officiële bericht van LNV vind je hier.

Ledenaanbod digitale donatiezuil

Een aantal van jullie werkt er al mee: de digitale donatiezuil van Moodus. Van die deelnemers horen wij dat er beduidend meer donatiegelden binnenkomen dankzij het professionele donatiebord met de contactloze optie om te doneren. Reden genoeg dus om te kijken of we dit voor al onze leden bereikbaar kunnen maken.

Na goede gesprekken met Moodus is het gelukt om voor al onze leden (ook voor hen die al met Moodus werken) een mooi aanbod te realiseren. Maar: die korting kan alleen gegeven worden als er voldoende nieuwe leden aansluiten.

Is het ook iets voor jullie en wil jij (of je bestuur!) meer weten over de donatiezuil en de voorwaarden van Moodus? Alle informatie vind je hier.

Wil je meedoen? Reageer dan vóór 20 april. Daarna sluit de inschrijvingstermijn voor deze aanbieding.

Informatie NVWA: extra registratie Q-koorts enting

Onlangs kregen wij van een van onze leden een vraag binnen over de Q-koorts registratie. Op de boerderij was na inspectie van de NVWA onduidelijkheid ontstaan over een aanvullende administratie-eis m.b.t. de Q-koorts enting.

Reden voor ons dus om contact op te nemen met de NVWA. Daar adviseerde men inderdaad sterk om als stads- en kinderboerderij bij de Q-koorts enting altijd de stallijst van de dieren uit te printen met het unieke diernummer erbij. Deze vinkt de dierenarts vervolgens af wanneer hij ent.

Als je het document vervolgens laat ondertekenen door houder en dierenarts zit je altijd goed bij de inspectie.

Dit is dus een extra dringend advies naast de standaard Q-koorts administratie.

Bij een NVWA-controle kijkt de inspecteur of de administratie 2 jaar bewaard is.
Daarin moet standaard genoteerd zijn:

– De datum van vaccinatie
– Het aantal gevaccineerde dieren
– Het aantal ml vaccin dat hiervoor is gebruik
– Handtekening van de houder en de dierenarts

Daarnaast dienen de gevaccineerde dieren een vlag te krijgen in I&R.

Werken aan culturele diversiteit

Hoe divers zijn de medewerkers bij jou op de boerderij? Vormen ze een mooie mix of mag het wel iets meer ‘divers’? Om kinderboerderijen die met dit thema aan de slag willen gaan een handje te helpen, organiseren een aantal organisaties gezamenlijk op dinsdagmiddag 16 april een inspirerende sessie over dit thema, waarbij kennis gedeeld en ervaringen uitgewisseld worden. De bijeenkomst vindt plaats in Den Haag in de Bibliotheek op Spui 68.

Geïnteresseerd? Meld je dan snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt! Meer info en aanmeldformulier vind je hier.

EFCF Nieuwsbrief

Elke laatste week van de maand komt er een nieuwsbrief uit van de European Federation of City Farms (EFCF). De newsletter van maart staat nu voor je klaar. Ben je benieuwd wat je collega’s uit Europa daarin te vertellen hebben? Klik dan hier.