Al gestemd?

Sinds afgelopen maandag staan de digitale stembussen van de vSKBN wagenwijd open. Als het goed is, heb ook jij daarvoor een oproep ontvangen. Maar we weten allemaal hoe het gaat: druk, druk, druk….Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je er nog niet aan toegekomen bent. We hopen dat je hier toch event tijd voor wilt maken, want we vinden we het belangrijk dat ook jij je stem laat horen.
Veel tijd kost het niet, je hoeft maar zes vragen te beantwoorden en als je wilt kun je je mening geven over een zevende punt.Mocht je al gestemd hebben: enorm bedankt! Zo niet: maak er nog even tijd voor. Je kunt stemmen t/m maandag 30 november

Open of dicht?

Sinds 19 november mogen we weer! Bij veel kinderboerderijen stonden medewerkers en vrijwilligers te trappelen van ongeduld om de deuren meteen open te gooien. Er zijn echter ook boerderijen die nog steeds gesloten zijn. Wij willen heel graag weten waarom dat is en kijken wat we voor zo’n boerderij kunnen doen om ze hiermee te helpen.Dus: is jouw boerderij nog steeds dicht? Stuur dan even een mailtje aan secretariaat@vskbn.nl en laat ons weten waarom je hebt moeten besluiten om voorlopig dicht te blijven en wat de vSKBN hierin eventueel voor je kan betekenen. Bedankt alvast voor je medewerking!

250ste kinderboerderij rookvrij

Sinds 20 november is kinderboerderij De Beekdalhoeve in Assen de 250e kinderboerderij in Nederland waar niet meer gerookt mag worden. Een goede stap op weg naar een rookvrije generatie waarin ieder kind dat geboren wordt, de kans krijgt om volledig rookvrij op te groeien.

Voor sommige boerderijen is die rookvrije status nog steeds een lastig thema, vooral als er op de boerderij ook dagbesteding is door zorgcliënten. De Beekdalhoeve is een mooi voorbeeld dat ook in zo’n geval een rookvrije status goed haalbaar is.
Is jouw boerderij nog niet rookvrij? Maak er dan nu werk van. Het zou prachtig zijn als in 2021 alle leden van de vSKBN rookvrij zijn. Hans de Rijk, de aanjager van rookvrije kinderboerderijen geeft je graag alle ondersteuning die je nodig hebt. Alle info vind je op www.kinderboerderijenactief.nl/rookvrij.

Nog steeds vogelgriep

De afschermplicht voor dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbydieren die sinds 29 oktober van kracht is, blijft voorlopig gehandhaafd. Maar wat is dat nu precies, vogelgriep?
Het is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen, zowel milde als gevaarlijke varianten. Die gevaarlijke vorm wordt ook wel klassieke vogelpest genoemd en kan leiden tot ernstige infecties bij mensen. Gelukkig zijn de meeste virussen van de milde variant en vertonen de dieren slechts lichte ziekteverschijnselen. Toch is het ook bij die milde variant opletten geblazen. De types H5 (waar we nu me te maken hebben) en H7 kunnen namelijk veranderen in de gevaarlijke vogelpest. Daarom worden bedrijven ook bij een H5 of H7 uitbraak geruimd.
Na infectie worden de dieren snel ziek, vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen.

De eerste klachten zijn:
· algehele duidelijke sloomheid
· de dieren worden stil

Later volgen ademhalingsproblemen, diarree, oogontstekingen en uiteindelijk plotselinge sterfte.
We zijn nog niet klaar met de vogelgriep dit jaar. Zorg er dus ook de komende tijd voor dat je dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen, bijvoorbeeld door ze in een ren of volière te houden.