Wij wensen alle medewerkers, vrijwilligers en bestuursleden van de Nederlandse stads- en kinderboerderijen

Een schitterend 2022

Samen maken we er weer iets moois van

2022: voor de vSKBN een heel belangrijk jaar. Zoals jullie weten werken we vanaf 1 januari nauw samen met de nieuwe organisatie LOS, de eerste stap in de richting van een mogelijk volledig samengaan over twee jaar. Er moet natuurlijk nog heel veel gebeuren, maar we nemen er de tijd voor. Het is belangrijk dat we deze belangrijke ontwikkeling geleidelijk, in de praktijk en vooral op een goede manier vorm geven.

Toch zul je al heel snel merken dat de vSKBN met deze samenwerking meer te bieden heeft. Zo zijn wij binnenkort ook telefonisch bereikbaar, iets wat al lang op jullie (en ons) verlanglijstje stond. Die bereikbaarheid loopt via LOS, maar dankzij de korte lijntjes met de mensen van de vSKBN (secretariaat en bestuur) kunnen we snel antwoord geven op je vragen.

Er zit nog veel meer in het vat: collectieve verzekeringen, juridisch advies, cursussen en trainingen en steun bij fondsenwerving. Kortom: we gaan nog meer voor jullie betekenen en daar ga je in de loop van het jaar alles over horen.
En natuurlijk mag je verwachten dat we ons blijven inzetten voor de belangen van de stads- en kinderboerderijen.

Open of dicht?

Het goede nieuws van december was dat de stads- en kinderboerderijen open mochten blijven! Veel boerderijen waren hier heel blij mee en zij maken volop gebruik van deze regeling. Anderen kiezen toch liever voor sluiting omdat het te druk blijkt te worden op de boerderij, om de eigen medewerkers te beschermen of omdat veilig openstellen op die locatie gewoon niet lukt.
Het is goed om te zien dat elke boerderij zelf de verantwoordelijkheid neemt en een eigen afweging maakt, hoe graag men soms ook open wil.

Voor alle duidelijkheid zetten we de huidige regels nog even voor je op een rijtje:

  • 1,5 meter regel
  • Er geldt een minimum van 5 m2 pp
  • Sluitingstijd uiterlijk 17.00 uur
  • In de binnenruimte is een mondkapje verplicht (dit geldt alleen voor eigen personeel, voor bezoekers moeten ze gesloten blijven)
  • De horeca is alleen open voor afhaal.
  • De toiletten mogen open zijn, maar je bepaalt zelf of dat verantwoord is.

We zijn blij dat de corona check hier (behalve voor de horeca) niet bij staat!

Zoönose checklijst voortaan digitaal

Vanaf nu wordt erop aangestuurd om de zoönose checklijst voor 2022 samen met de dierenarts digitaal in te vullen. Klik hier voor alle informatie.

Vogelgriep

Vogelgriep, we raken er maar niet vanaf. Inmiddels zijn we allemaal een beetje gewend aan alle regels en aanpassingen. Maar hoe zit het nu precies?
Begin 2022 wordt er een herziene versie van het draaiboek Vogelgriep gepubliceerd. Als vSKBN zijn wij betrokken bij de voorstellen voor aanpassingen, maar hoe de nieuwe versie eruit gaat zien moeten we afwachten.
Verder werken we op dit moment aan een eigen document over vogelgriep, dat vind je binnenkort op onze website. Vooruitlopend daarop hierbij alvast een paar sites waar je veel actuele informatie kunt vinden:

Heb je vragen rondom de vogelgriep? Stuur dan een mail naar : ibe@vskbn.nl.