Het voorjaar komt eraan. De eerste lammetjes zijn geboren en het verse lentegroen schiet uit bomen, struiken en planten. Op de kinderboerderij staan we dan ook te springen om de deuren weer open te gooien voor onze bezoekers. Maar wanneer mag het weer? Waarom mogen speeltuinen wel open? En waarom hebben sommige boerderijen wel toestemming om bezoekers toe te laten en mag jij dat niet?

Lastige vraagstukken waar we als bestuur van de vSKBN heel intensief mee bezig zijn. We weten dat we niet de enigen zijn die graag weer open willen, maar zien niet in waarom dat in ons geval niet heel snel, verantwoord en veilig zou kunnen. Dat is dan ook onze dringende boodschap richting het ministerie, de veiligheidsregio’s en de burgemeesters.

Juridisch traject
Om alles in het werk te stellen om de kinderboerderijen zo snel mogelijk weer open te stellen hebben we een advocaat in de arm genomen. In de vorige nieuwsbrief hebben we jullie dat al kort gemeld.
Afgelopen dinsdag is er door de advocaat een uitgebreide brief verzonden aan minister Hugo de Jonge, waarin ze met veel juridische argumenten de heropening van kinderboerderijen bepleit. Ze onderbouwt dit ook met andere redenen, zoals het positieve effect op het mentale welzijn van kinderen en de vele uitzonderingen die inmiddels gelden voor andere activiteiten en organisaties zoals sportwedstrijden, scouting en speeltuinen. Er worden nog veel meer argumenten aangevoerd, maar het zou te uitgebreid worden om die allemaal in deze nieuwsbrief op te nemen. Dat hoeft ook niet, want je kunt de complete brief inzien op het ledendeel van onze website onder ‘Crisispagina corona’.
We verwachten uiterlijk volgende week een reactie van minister De Jonge en houden jullie daar natuurlijk van op de hoogte. Wordt verder vervolgd dus….

Wel of niet open?
Mag mijn kinderboerderij open of niet? Op dit moment zien we grote lokale verschillen. Op de meeste plaatsen in Nederland is de kinderboerderij gesloten, maar op een aantal plekken zijn ze met toestemming van de veiligheidsregio of burgemeester weer open. Verwarrend en frustrerend, niet alleen voor de kinderboerderijen zelf, maar zeker ook voor de bezoekers. We weten dat een aantal boerderijen weer onder voorwaarden open mag omdat ze zijn gekoppeld aan een speeltuin. En speeltuinen mogen wel weer open. Om hier toch een werkbare situatie van te maken is dan besloten om ook de kinderboerderij te heropenen. Op andere plaatsen lijkt de heropening een vrij willekeurige gemeentelijke beslissing. Kortom: onduidelijkheid!
Daarom bereiden we als bestuur op dit moment een brief voor, gericht aan de veiligheidsregio’s en burgemeesters. In die brief vragen we aandacht voor deze verwarrende situatie en reiken we argumenten aan om alle kinderboerderijen snel de gelegenheid te geven om te heropenen. Op advies van onze advocaat wachten we met het versturen tot medio volgende week, als zij contact heeft gehad met het ministerie. Daarna vind je hem ook op het ledendeel van de site onder ‘Crisispagina corona’.

Bestuur vSKBN