Nr. 10 alweer…

Nog niet echt een reden voor een feestje, deze tiende update, maar wel aanleiding voor ‘gepaste vreugde’. Want we mogen weer!
In de persconferentie van dinsdag 17 november werd aangekondigd dat dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties na twee weken sluiting weer open mogen met ingang van donderdag 19 november. Daar horen we als kinderboerderijen natuurlijk graag bij!
Wat dit betekent voor jouw boerderij is eigenlijk heel simpel. We gaan terug naar de gedeeltelijke lockdown van vóór 4 november. Maar pas op: er kunnen per regio andere (soms ook nieuwe!) voorwaarden gelden. Zo is op veel plaatsen reservering per tijdvak verplicht.
Neem contact op met je eigen veiligheidsregio voor de regeling op jouw locatie.

Regels vanaf 19 november:

Voor groepen:

 • Thuis mag je per dag maximaal 3 gasten ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Buitenshuis mag je met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum aantal personen van 30. Kinderen tellen hierbij wèl mee!

En verder:

 • Alle cafés en restaurants zijn gesloten.
 • Afhalen en bezorgen is wel mogelijk.
  Houd hierbij de volgende regels in de gaten:

   

  • Niet meer dan 4 personen aan het afhaalloket
  • Minimaal 1,5 meter afstand aanhouden
  • Niet consumeren ter plaatse maar meenemen.

Dus: zorg ervoor dat mensen die wachten op hun bestelling voldoende afstand bewaren, voorkom dat men op het (afgesloten) terras plaatsneemt en bekijk hoe ‘coronaproof’ de verpakking van de producten is.

Mondkapjesplicht
Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Daaronder valt een mondkapjesplicht. Vanaf die datum zijn we allemaal verplicht om in publieke binnenruimtes een niet-medisch mondkapje te dragen. Nu is dat alleen nog een dringend advies.

Onder publieke binnenruimtes vallen o.a. winkels, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations enz. In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs moet iedereen buiten de les een mondkapje dragen.

En december?

Tja, als we een glazen bol hadden….. Als alles goed blijft gaan, verwachten we dat de meeste kinderboerderijen in de kerstvakantie open zijn. Daarbij is het goed om er van tevoren over na te denken wat je doet met de kerstdagen zelf en op nieuwjaarsdag. Ben je dan open of dicht? Dat hangt dit jaar niet alleen af van de vraag of je voldoende personeel en vrijwilligers hebt, maar ook van de drukte die je verwacht. Als er dan nog veel ‘leuke dingen’ gesloten zijn, kan er op die dagen een grote toestroom op kinderboerderijen ontstaan.

Suggesties

In het kader van de ledenraadpleging is op 16 november een digitale sessie geweest waarin leden en bestuur in gesprek gingen over actuele thema’s. En hoe kan het anders: één van die thema’s was de huidige coronatijd.
Daarin kwamen o.a. de volgende suggesties naar voren waar jullie misschien iets aan hebben:

 • Kijk wat er wèl kan. Grote activiteiten kunnen even niet, dus bedenk meerdere kleine dingen waarmee je de bezoekers steeds weer kunt verrassen.
 • Stuur nu alvast een kaartje naar de vrijwilligers met een berichtje dat je hoopt ze snel weer te kunnen zien of blijf online in contact.
 • Maak een speurtocht waar bezoekers een week of twee gebruik van kunnen maken. Daarmee spreid je het aantal bezoekers en hebben zij de mogelijkheid om voor een ander moment te kiezen als het te druk is.
 • Een kerstmaaltijd zit er dit jaar niet in. Misschien iets digitaal organiseren met een quiz of bingo?
  Een kort verslag van deze digitale sessie zetten we binnenkort voor jullie op de site.

Veel succes de komende tijd!