Protocol goedgekeurd

Goed nieuws: het protocol Coronamaatregelen kinderboerderijen is goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast kregen we het advies om een kleine aanpassing te maken en daarom is het gebruik van desinfectiemiddelen nu vervangen door ‘handen wassen met water en zeep’.
Je kunt het protocol hier downloaden, of binnenkort via de website www.mijncoronaprotocol.nl

Help!

Hoe lossen we het toezicht bij de ingang op? Deze vraag kwam binnen van boerderijen die zich niet zozeer zorgen maken voor dit moment, maar vooral op de langere termijn en tijdens de verwachte drukte in de zomervakantie. Waar haal je de mensen vandaan om de controle bij de ingang te doen?
Wie staat er bij jullie bij de poort? En wie heeft er een gouden idee? HELP!
Dus heb je een goede oplossing gevonden, stuur deze dan naar secretariaat@vskbn.nl
Je helpt er je collega’s op andere boerderijen enorm mee!

Ons reserveringssysteem

Het systeem is klaar en wordt inmiddels door bijna dertig boerderijen gebruikt. De ervaringen zijn heel positief. De boerderijen omschrijven het als ‘heel makkelijk’ en bezoekers hebben er alle begrip voor.
Wil je nog meedoen? Stuur dan een mailtje aan secretariaat@vskbn.nl.

Filmpje

Wil je de coronamaatregelen nog eens extra onder de aandacht van het publiek brengen? Dat kan met een filmpje dat speciaal hiervoor is gemaakt door Kinderboerderijen Actief met steun van Fonds 1818.
Je mag het kosteloos gebruiken op de boerderij, maar ook de link of QR code delen of opnemen in je berichten.

Eén kleine kanttekening: in het filmpje zie je dat de halsnummers na gebruik in een emmertje sop worden gedaan. Wat je niet ziet, is dat ze daarna natuurlijk onder stromend water goed worden afgespoeld.

Corona en huisdieren

Volgens de RIVM zijn er geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. De paar huisdieren die tot nu toe wereldwijd besmet zijn geraakt, waren allemaal van mensen of bedrijven met een coronabesmetting.

Gebleken is dat naast honden en katten ook fretten, hamsters en konijnen geïnfecteerd kunnen raken. De kans op besmetting is echter heel klein. Fretten, en daarmee ook nertsen, zijn zoals we helaas hebben gemerkt gevoelig voor besmetting met COVID-19. Uit onderzoek blijkt verder dat varkens, kippen en eenden niet vatbaar zijn voor het virus. Andere dieren zoals koeien, schapen, geiten, paarden en ratten zijn dat, voor zover nu bekend, waarschijnlijk ook niet.

Bronnen: RIVM.nl en Rijksoverheid.nl.

Goede ideeën

In de bijlage weer een aantal super leuke ideeën van collega’s waar je kosteloos gebruik van kunt maken. Met dank aan Natuurcentrum Arnhem en kinderboerderij De Elzenhoek in Oss!
Heb je zelf ook iets leuks ontwikkeld? Help je collega’s en stuur je ideeën door. Dan nemen wij ze op in de volgende update.

Veiligheidsplan NME-Centrum en kinderboerderij De Elzenhoek Vrijwilligers

Instructies bezoekers

Educatieve 1,5 meterdingetjes

Plan Heropening Natuurcentrum Arnhem

Webinar

Op 28 mei hebben de vSKBN en Kinderboerderijen Actief samen een ‘bijeenkomst op afstand’ georganiseerd met een aantal kinderboerderijmedewerkers, deskundigen en wethouders. Het doel van de bijeenkomst was om deelnemers de gelegenheid te geven om ‘corona’-kennis en -ervaring uit te wisselen en prangende vragen voor te leggen aan deskundigen. Benieuwd wat er besproken werd? Je vindt hier het verslag van de deelnemers aan de bijeenkomst

Enquête kinderboerderijmedewerkers

Klik hier voor de resultaten