Boerderijen aan het woord

Steeds meer boerderijen zijn open, gaan open of willen graag open gaan…. We horen dat jullie daarbij soms tegen vragen en problemen aanlopen, maar dat er ook heel creatieve oplossingen worden bedacht. Daarom deze keer een update met jullie eigen input: vragen en creatieve ideeën die ons zijn opgevallen.

Vraag en antwoord


Wat moet ik doen als de bezoekers zich niet aan de regels houden?

Als kinderboerderij ben je verantwoordelijk voor de orde en veiligheid op de boerderij en voor het naleven van deze gedragsregels. Je mag van bezoekers verwachten dat ze zich aan de regels houden, maar soms lukt dat even niet helemaal. Wat dan? Een paar tips:

  • Zorg dat alle medewerkers precies weten wat ze moeten doen: zelf aanspreken of juist niet? Zo niet, wie moeten ze erbij roepen? En hoe pak je het aan als bezoekers zich desondanks niet aan de afspraken houden?
  • In noodgevallen kan de boerderij een beroep doen op handhaving door de overheid, net als bij een geweldsincident of overlast. Maak hierover van tevoren afspraken met de lokale overheid (gemeente) en zorg dat je medewerkers die afspraken ook kennen.

Mag ik wettelijk gezien mensen weigeren als het maximum aantal bezoekers is bereikt?
Dat mag niet alleen, dat MOET! Laat niet meer mensen toe dan volgens het protocol is toegestaan om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand gehouden kan worden en het toezicht niet onder druk komt te staan.

Dieren zitten bij ons op diverse plekken. Moet overal waar mensen met dieren in aanraking kunnen komen desinfectiemateriaal staan?
Desinfecteren hoeft niet, handen wassen is wel verstandig. Maar daarvoor heb je stromend water nodig. Is dat op zo’n plek niet beschikbaar, dan kun je daar een handgel neerzetten.

Creatief!

  • Jammer genoeg kan stadsboerderij De Vsheuvel in Amersfoort nog niet normaal open. Daarom hebben ze een alternatief plan bedacht. Bezoekers kunnen een uniek privé bezoek brengen aan de boerderij en de dieren. Ze hebben dan een half uur lang de hele boerderij voor zich alleen.
    De kosten zijn 15 euro voor 4 personen uit 1 gezin. Bij meer gezinsleden komt er 2 euro pp bij. Daarvoor krijg je dan ook nog een kopje koffie of thee en een ijsje voor de kinderen.
    Creatief bedacht!

  • Sommige boerderijen overwegen om in eerste instantie alleen door de week open te gaan en de weekenden nog even gesloten te blijven. Misschien voor jullie ook een goede manier op weer op te starten?

Heb je een vraag of een creatief idee om met collega’s te delen? Stuur dan een berichtje naar secretariaat@vskbn.nl Dan kunnen we dat de volgende update opnemen.